Cica csoport - Komplex esztétikai nevelés


Ráczné Bársony Judit
óvodapedagógus
Lukácsi Nóra
Lukácsi Nóra
óvodapedagógus

Kapusi Róbert Zoltánné Mariann
pedagógiai asszisztens
Gelléné
Gellénné Deák Andrea
dajka

 

Mozgás és tánc

A gyerekek Judit néninek szólítanak, Ráczné Bársony Judit vagyok. A Gyakorló Óvoda első munkahelyem, a Cica csoportban több mint 20 éve dolgozom. Az évek során jogosultságot szereztem Zeneóvoda vezetésre, majd a Zenei nevelés legújabb elméleti és gyakorlati ismereteiből szak vizsgáztam. 1984 óta művészeti oktatói működési engedéllyel fontos helyet kap életemben a néptánc oktatás. A Gyakorló Óvoda Icinke-picinke és a Bocskai Néptáncegyüttes Apró Bocskai csoportjaiban igyekszem átadni a hagyományokat, de a cicásban is gyakran perdülünk jókedvű táncra. Mesterprogramomat a népi játék-, néptánc népszerűsítésére építettem, amelynek megvalósításába az óvoda csoportjait, kollégákat, és hallgatókat is bevontam.

Nóri néni vagyok imádok játszani. Gyógytestnevelőként gondoskodom arról, hogy ép testben ép lélek lakozzon. Jó hangulatú játékos láb- és tartásjavító tornákat tartok a csoportban. Szeretek a gyerekekkel kirándulni, rajzolni, mesélni. Törekszem a világra nyitott, érdeklődő gyerekeket nevelni.

De lépjünk be a cica csoportba is, ahol tükröződik a néphagyományok, a népi kultúra iránti tisztelet, a természetes anyagok és eszközök mindennapos használata, hiszen különleges módon találkozik nálunk a régmúlt és a jelen. Mindennapi tevékenységeinkben használjuk a mára szinte elfeledett korok eszközeit, pl. mángorló, mozsár, teknő… A játékos zenei képességfejlesztés nagy hangsúlyt kap mindkettőnk részéről úgy a népi dalos játékokkal, mint a ritmus és dallamjátszó hangszerekkel való megismerkedés során. Óvodásainkkal gyakran játszunk hangolt csengettyűkön. Előszobánkban a mozgásigény kielégítésére tini-kondi áll rendelkezésre, amelyet szabadon használhatnak a gyerekek. Ez nagymértékben elősegíti a mozgásos képességeik fejlődését, feszültségoldást. Sokat tartózkodunk a szabad levegőn, szívesen visszük a gyerekeket kirándulni, szabadtéri programokra. Az erdei óvoda lehetősége is nagyon népszerű a gyerekek körében. Fontosnak tartjuk még az ÖKO szemlélet korai megalapozását is, a „zöld gondolkodásmód” átadását a családok felé, illetve a napi kapcsolattartást annak érdekében, hogy a gyermekek fejlesztése egyénre szabott, fejlődésük pedig a legoptimálisabb lehessen.

Szeretettel várjuk az apróságokat csoportunkba!

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 01. 10:21